Har du skickat iväg bröllopsinbjudningarna har du troligtvis tagit med information om vilken klädkod som gäller, eller hur? Du vill väl inte att gästerna ska ha svårigheter eller funderingar över hur de ska klä sig på er stora dag?

Vanligtvis brukar man säga att klädkoderna kan delas in i fem stycken olika kategorier och att det är brudgummens klädsel som sätter tonen för bröllopet. Detta är det traditionella sättet när det kommer till klädsel på bröllop och naturligtvis får man själv välja vad som passar en bäst. Kom bara ihåg att inte få era gäster att känna sig underklädda. Att skriva kavaj som klädkod och sedan själv bära frack är sällan ett bra alternativ.

Här nedan finner du tre av de vanligaste klädkoderna som ses i samband med bröllop. För den som vill kan man även sätta sin egen personliga touch på klädkoden, t.ex. vintage eller “all white”.

Högtidsklädsel

Väljer man högtidsklädsel är det en frackklänning eller möjligtvis en folkdräkt som ska bäras av de kvinnliga gästerna. En frackklänning är ett finare ord för en balklänning och det är rekommenderat att bära smycken, skor, handskar och en väska till. För männen betyder högtidsklädsel frack, folkdräkt eller militär högtidsdräkt. En vit näsduk, frackskjorta, lackskor och fluga bärs till.

Jackett

Hur klär man sig om klädkoden lyder “jackett”? Som kvinna är det rekommenderat att satsa på en aftonklänning, men gärna inte en som är golvlång. Välj gärna en diskretare urringning än vid frackklänningen. För männen är det jackett som gäller, vilket är en jacka liknande en frack. Till jackan bär man väst.

Kavaj

Klädkod kavaj är troligtvis den mest vanliga klädkoden i samband med ett bröllop. Åtminstone i Sverige. Klädkoden är avslappnad, men uppklädd, vilket betyder att männen ska bära en hel kostym i valfri färg. För kvinnor är det kjol, finare byxdress eller klänning som gäller, men även här är det viktigt att klänningen inte ska nå hela vägen ner till golvet.