Har ni bestämt er för att gifta er? Grattis! Att få gifta sig med sin livspartner är ett mycket stort beslut och något som man ska glädjas över tillsammans. Som alltid är det viktigt att båda parter är med och planerar den stora dagen, så att den blir så tillfredsställande som möjligt.

Ni kanske redan har börjat att planera in vilken lokal som ni skulle vilja använda er av, vilken typ av mat som ska serveras och om ni ska ha en dj på bröllopsfesten eller fixa musiken själva. Troligtvis har ni redan börjat att spåna på gästlistan, men hur är det med klädsel för er som bröllopspar?

Brudgummens klädsel sätter tonen för bröllopet, men så gör även dygnets timmar. Klädseln för er som gifter sig kan nämligen variera beroende på om man hade tänkt ha bröllopet på förmiddagen eller på eftermiddagen.

Förmiddagsbröllop

Planerar ni att ha bröllopet på förmiddagen? Mysigt! Till ett förmiddagsbröllop räknas alla bröllop som är planerade innan klockan 15.00. Klädseln är oftast mer avslappnad, om än väldigt vacker.

  • Som brud har man möjlighet att välja mellan en mellankort eller en lång klänning. Väljer man en kortare klänning kan det vara passande med en hatt till detta. Den långa klänningen anses dock endast passa om brudgummen bär jackett.
  • Brudgummen väljer mellan en grå jackett eller en mörk kostym. Kostymen bör ej vara svart, men mörkgrå eller mörkblå är enligt traditioner.

Eftermiddagsbröllop

Ett eftermiddagsbröllop kräver en mer formell klädsel. Alla bröllop som sker efter klockan 15.00 anses som eftermiddagsbröllop.

  • På ett eftermiddagsbröllop ska brudgummen välja mellan frack, folkdräkt eller en uniform.
  • Som brud väljer man en lång klänning i färgen vit och klänningen får mer än gärna vara bar över axlarna. Har man en klänning utan ärmar är långa handskar att föredra. Väljer brudgummen däremot att bära folkdräkt är det även folkdräkt som gäller för bruden.